Elektrikte yeni rekor

elektrik_santrali

Geride bıraktığımız hafta, Türkiye İstatistik Kurumu ülke tarihindeki yeni bir rekoru daha güncelledi. Gelen sonuçlara göre Haziran’ın 23’ünde ülke genelinde toplam 813 milyon 338 bin kilovatsaatlik elektrik tüketimi yapıldı ve bu da bir rekor anlamına geliyor. Bu değeri liraya vurursak 243 milyon liralık bir fatura çıkıyor ortaya. Ancak şöyle de bir şey var ki 30 milyon liralık bir kesim maalesef devlet eline geçemeyecek; zira Güneydoğu Anadolu bölgesindeki kaçak elektrik kullanım oranı her gün artıyor.

En fazla artış Güneydoğu’da

Günlük elektrik tüketiminin Türkiye ortalamasının 3,2 katından fazla olduğu Güneydoğu Anadolu bölgesinde son bir haftadır sıcaklıklar da yılın en yüksek değerlerine ulaştı. Temmuz ayının ilk günlerinde günlük elektrik tüketiminin 70 milyon kilovatsaat olarak ölçüldüğü bölgede, son tüketim rakamının 80 milyon kilovatsaate yaklaştığı tahmin ediliyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün verilerine göre sıcaklıkların 43-44 derecelere vardığı Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Batman ve Diyarbakır’da sıcaklık değerleri ortalama olarak 40 derecenin üzerinde seyrediyor. Dünün en yüksek sıcaklığı 42 dereceyle Şırnak’ın Cizre ilçesinde kaydedilmişti.

Faturalar ödenmiyor

Enerji Bakanlığı verilerine göre, Son yıllarda tüketimin en hızlı artığı bölgeler olarak Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi öne çıkıyor. Tüketimin Türkiye ortalamasının 3 katı olduğu bölgede buna karşın 100 liralık elektrik tüketiminin sadece 28 lirası ödeniyor. Tüketicilerden alacaklarını tahsil edemeyen devlet bunu geriye kalan 31 milyon elektrik abonesinden tahsil ediyor.

Yeni rekor geldi

TEİAŞ verilerine göre, 10 Temmuz’da elektrik tüketiminde 807 milyon 813 bin kilovatsaatle Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılmış, 11 Temmuz’da da tüketim 812 milyon kilovatsaate çıkarak yeni rekor düzeyine ulaşmıştı.

Elektrik tüketimi, 23 Temmuz’da ise 813 milyon 338 bin kilovatsaate ulaşarak yeniden rekor kırdı. Rekor tüketimin 630 milyon kilovatsaatlik kısmı termik santrallerden, 141 milyon kilovatsaati hidrolik santrallerden, 20 milyon kilovatsaati ise rüzgâr ve Jeotermal enerji santrallerinden karşılandı. Tüketim talebinin karşılanması için 21 milyon kilovatsaatlik kısım da ithal edilmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir