Tropikal Pet atağa geçiyor

tropikal_pet

Türkiye’nin ilk kedi ve köpek mamasını üretmeye başlayan isim olan Tropikal Pet, özellikle 2015 süresi boyunca yatırımlarını artıracak ve yurt dışındaki faaliyetini de artıracak. Sürekli gelişen ancak halen istenilen seviyeye gelemeyen kedi ve köpek mamasının pazar büyüklüğü ülkemizde 390 milyon dolar. Bu değer Fransa’da 4 milyar dolar iken Amerika’da ise 18 milyar dolar. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Tropikal Pet’in CEO’su İzzet Saban, çalışmalara 1999 yılında başladıklarını ve yurt dışına ilk ihracatlarını 2006 yılında gerçekleştirdiklerini dile getirirken, 2010 yılında Amerika’dan bir yatırım fonuyla ortak olduklarını ve bunların sonucuyla birlikte üretim kapasitelerini 35 bin tona, üretim alanlarını ise 2 bin 500 metre kareye çıkardıklarını ifade etti.

“2014’te 9 milyon kedi ve köpek Goody ile beslendi”

En büyük yatırımı markalaşmaya ayırdıklarının altını çizen Saban, Türkiye’de mama kullanım alışkanlığını yaygınlaştırmak için kaliteli ve daha uygun fiyata satışa sunulan “Goody” ve Türkiye’nin ilk premium kedi-köpek maması unvanına sahip “Champion” markalarını tekrar öne çıkaracaklarını vurguluyor. “Goody” markasının ülke genelindeki 7 bin noktada olduğunu açıklayan Sabah, Türkiye’de kedi-köpek maması kullanımının yaygın olmadığını vurguluyor. Saban, Türkiye’de evcil hayvanların beslenme alışkanlığına bakıldığında köpeklerin yüzde 89, kedilerin ise yüzde 77’sinin ev yemeği artıklarıyla beslendiğini söylüyor. Saban, “Goody uygun fiyata satılıyor ve sağlıklı. Bu marka ile insanlara mama kullanım alışkanlığı kazandırmayı istiyoruz. Geçen yıl 9 bin ton Goody mama sattık. Bu rakamı bir kiloluk ambalajlar halinde düşünürsek 9 milyon kedi, köpeği beslediğimiz ortaya çıkıyor. Bu çok ciddi bir rakam” diyor.

18 ülkeye ihracat yapıyor

Üretimden ihracata kanalize ettikleri payın geçen yıl yüzde 8 olduğunu açıklayan Saban, bu yıl söz konusu oranı yüzde 10’a çıkaracaklarını açıklıyor. Saban, “Libya’ya ürün gönderiyoruz. Azerbaycan ve Pakistan’da da görüştüğümüz firmalar var. Hedef pazarımız Ortadoğu ülkeleri. Toplamda 18 ülkeye ihracat yapıyoruz” bilgisini veriyor. Geçen yıl yüzde 28 büyüdüklerini dile getiren Saban, bu yıl ise yavaşlamayı, daha temkinli davranarak karlılığı artırmayı hedeflediklerini vurguluyor. Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğini anlatan Saban, bu kapsamda geçen yıl Türkiye’de bir ilke imza atarak, mamalarda yüzde 8 oranında taze et kullandıklarını belirtiyor.

Geçen yılı 58 milyon liralık ciro ile kapattı

Bu yıl Champion markasına odaklanacaklarını açıklayan Saban, Türkiye’de satılan premium kategorideki mamaların pahalı olduğunu, Champion ile kullanıcılara aynı kaliteyi yarı yarıya fiyat avantajıyla sunduklarını belirtiyor. Saban, “Yalnızca para vererek kalitenin satın alınabileceğini düşünmek yanlış bir algı. Champion ile bu algıyı değiştireceğiz. Ayrıca mama tercihinde en önemli kriterin ürünün tadı olduğu düşünülüyor. Super premium mamalara ve Champion’a baktığımızda ise yaş ön planda. Biz evcil hayvanların sağlığını, gelişimini ön planda tutan bu uygulamayı uygun fiyatlarla sunuyoruz” ifadelerini kullanıyor. Türkiye’de premium mama kullanımının çok düşük olduğuna dikkat çeken Saban, bu kategorideki ürünlerin ülke genelinde tüketilen mamaların yüzde 22’sine denk geldiğini ve bu yüzden Champion’da ciddi bir çalışma yürüteceklerini vurguluyor. Geçen yıl 58 milyon liralık ciro elde ettiklerini, bu yıl da 65 milyon liralık ciro beklediklerini açıklayan Saban, ihracat rakamlarını artırmak için sektöre devlet teşviği verilmesini beklediklerini sözlerine ekliyor.

Raflarda daha fazla “Dostluk Maması” yer alacak

Tropikal Pet’in Türkiye’de evcil hayvanlarla ilgili yürüttüğü çok sayıda sosyal sorumluluk kampanyası bulunuyor. Birçok barınağın yapımına da destek olan şirketin en önemli kampanyalarından biri de geçen yıl ülke genelindeki Migros marketler zincirinde 1 liraya satışına sunulan “Dostluk Maması”. Dağıtım konusunda ilk aşamalarda biraz sıkıntı yaşayan firma, 150 gramlık köpek mamalarını da kısa süre içinde bu projeye dahil ederek, kampanyayı daha aktif hale getirmeyi planlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir