Geçtiğimiz hafta meydana gelen ve sadece bizi değil, tüm dünyayı yasa boğan Manisa’nın Soma ilçesindeki maden kazasında 302 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Bu acı haberin üzerine bazı bankalar kazada hayatını kaybeden işçilerin ailelerinde bulunan banka borçlarının silineceğine dair açıklamalar yaparken bu işlemlerin halen gerçekleşmediği haberleri geldi. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, Soma’da çalışan işçilerinin banka borçlarının olup olmadığının henüz bilinmediğini ancak TBB ve BDDK’nın bu konuya kesinlikle el atması gerektiğini dile getirirken, herkesi bu konuda ciddiyete davet etti ve bazı şeylerin söylemekle, reklamla geçiştirilemeyeceğini ifade etti.
TBB VE BDDK DAHİL OLMALI
Arama kurtarma çalışmalarının sona ermesi ve acı bilançonun açıklanması ile bazı banka üst yöneticilerinin kazada hayatını kaybeden işçilerin kredi borçlarının ailelerinden talep edilmeyeceğine dair açıklamalarının kamuoyunca inandırıcı ve yeterli bulunmadığını ifade eden Ağaoğlu, yapılması gerekenler hakkında şunları söyledi:
“Duruma TBB ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) müdahil olmalıdır. Soma’lı maden işçilerinin kredi borcu bulunan bankalar belirlenmeli ve isimleri açıklanmalı. TBB, alacaklı bankalara borçların silinmesiyle ilgili çağrıda bulunmalıdır. Kredi alacağı bulunan bankalar, kamuoyu açıklamaları dışında Türkiye Bankalar Birliği’ne de alacaklarından vaz geçtiğini bildirmelidir. Hayatını kaybedenlerin kredi ve kredi kartı borçları tamamen silinmeli ve varislere ibraname verilmelidir. Hayat sigortası tarafından bankaya ödenecek tutarlar da varislere aktarılmalıdır.”
“SAĞ KALAN ÇALIŞANLARINDA BORÇLARI SİLİNMELİ”
Ağaoğlu, ayrıca kazada yaşamını yitiren 301 nafaka şehidinin dışındaki aynı madenin sağ kalan 486 çalışanının da borçlarının silinmesi gerektiğinin altını çizerek Ağaoğlu, “Aksi halde bedenen yaralı veya yara almadan kurtulan bu insanlar kurtulduklarına sevinemeyecekler, yaşadıkları korku ve arkadaşlarını kaybetmenin yarattığı travmanın bedenlerinde ve ruhlarındaki izlerini ömür boyu taşıyacaklardır” diye konuştu.
“REKLAM OLARAK DA ALGILANIYOR”
Bankaların maden işçilerinin borçları hakkında resmi açıklama yapması gerektiğini belirten Aydın Ağaoğlu, “Hangi bankanın maden işçilerinden ne kadar alacağını bilmek kamuoyunun hakkı. Bu açıklamayı net ve resmi bir şekilde yapmaları gerekiyor. Rakamların açıklanmadığı bu söylemler kamuoyunda karşılık bulmadığı gibi Reklam olarak da algılanıyor” dedi.
“SİGORTA ŞİRKETİ BANKAYA ÖDEME YAPIYOR”
Çağatay Sigorta ve Reasürans Brokerliği Genel Müdür Taner Çağatay, bankaların müşterilerine kredi verirken hayat sigortası yaptığına dikkat çekerek, “Bankalar kredi sözleşmelerinde poliçenin üzerine kendi ismini koyduruyor. Dolayısıyla ölüm durumunda sigorta şirketi bankaya ödeme yapıyor” dedi.
“SİGORTADAN GELECEK PARADA LEHTARA ÖDENMELİDİR”
Çağatay, sigorta şirketinden gelen para ile bankaların ilk olarak borcu kapattığına dikkat çekerek, “Bankalar genelde borç miktarı kadar hayat sigortası yapar. Bankadan böyle bir talimat çıkarsa, borçları silerse sigortadan gelecek parada lehtara ödenmelidir. Banka bu hayat sigortalarını yaparken müşterisinin riskli iş grubu olan maden işçisi olduğunu mutlaka belirmelidir.
Çoğu zaman bankalar krediyi bir an önce çıkartmak için müşterilerinde mesleklerine dair böyle bir soru formu almıyor. Eğer böyle bir durum olursa o zaman tereddütsüz banka sorumlu olur” diye konuştu.